Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων Δήμου Αριστοτέλη Δημοτική ΑΕ

Ουρανούπολη

Η ιστορία της Αρχαίας Ουρανούπολης αρχίζει τον 4οπ.Χ. αιώνα, όταν ο Αλέξαρχος, έχτισε στα ερείπια της αρχαίας Σάνης, μία νέα πόλη με το όνομα «Ουρανούπολη» ή «Ουρανίδων Πόλεως», δηλαδή η πόλη των ουρανών. Η θέση της Αρχαίας Ουρανούπολης έχει ταυτιστεί με τις αρχαιότητες που βρέθηκαν  στο γειτονικό χωριό των Νέων Ρόδων, σε χωράφια της ευρύτερης περιοχής. Σημαντικό είναι το ιερό που βρέθηκε και το οποίο έχει ταυτιστεί με Ναό του Θεού Ήλιου. Βέβαια ενδείξεις αρχαίας κατοίκησης υπάρχουν και στον σημερινό χώρο που καταλαμβάνει η Ουρανούπολη.

Κατά τον 9Ο  ή 10Ο  αι. μ.Χ. στην περιοχή ιδρύεται η περίφημη Μονή Ζυγού. Η μόνη αγιορείτικη Μονή που εκτείνεται έξω από τα σύγχρονα όρια του Αγίου Όρους και για το λόγο αυτή είναι προσβάσιμη στο κοινό.

Εκτός όμως από τη Μονή Ζυγού, η Ουρανούπολη είναι γνωστή για τον μεγαλοπρεπή βυζαντινό Πύργο, στην είσοδο του λιμανιού της, ο οποίος είναι από τους γνωστότερους στην Ελλάδα και σήμα κατατεθέν του χωριού. Ο περίφημος Πύργος του Προσφορίου. Ο Πύργος πήρε την ονομασία του, από το ομώνυμο «βατοπαιδινό μετόχι του Προσφορίου», το οποίο προστάτευε από ενδεχόμενες ληστρικές επιδρομές.

Η σημερινή Ουρανούπολη ιδρύθηκε λίγο μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Οι πρώτοι κάτοικοι της ήταν πρόσφυγες και ο οικισμός ονομαζόταν Προσφόριον και αργότερα Πύργος. Το 1960 μετονομάστηκε σε Ουρανούπολη, λόγω της εύρεσης αρχαίου νομίσματος, της ομώνυμης αρχαίας Ουρανούπολης.

Αξιόλογες είναι και οι κρουαζιέρες που γίνονται με σύγχρονα σκάφη στο Άγιο Όρος κυρίως για τις γυναίκες, οι οποίες λόγω του «Άβατον» δεν μπορούν να μεταβούν στον ιερό αυτό χώρο. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το θαύμα της φύσης η οποία είναι ανέγγιχτη από ανθρώπινο χέρι. Μοναδικές παραλίες και άγρια ομορφιά από πράσινο, βουνό, χαράδρες και απότομα βράχια.

Η Ουρανούπολη παραμένει η πύλη εισόδου στο περιβόλι της Παναγίας, όντας το τελευταίο κοσμικό κέντρο, πριν ο προσκυνητής αφήσει τον σύγχρονο κόσμο και μεταφερθεί σε έναν κόσμο που φαίνεται σαν να έχει παγώσει στη Βυζαντινή εποχή, αναλλοίωτος και αμετάβλητος για αιώνες

Σχετικά βίντεο

Φωτογραφίες