Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων Δήμου Αριστοτέλη Δημοτική ΑΕ

Το κομποσκοίνι

Σύμφωνα πάντα με την παράδοση το κομποσκοίνι έφτιαξε πρώτος ο Όσιος Παχωμιος για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μοναχών για αυτοσυγκέντρωση και προσευχή.

Το 320μ.χ ο Όσιος Παχωμιος ίδρυσε με την βοήθεια του Αγίου Αντωνίου το πρώτο μοναστήρι στην Θηβαΐδα της Αιγύπτου και εκεί αναζητώντας τρόπο ώστε να βοηθήσει τους μοναχούς στην αυτοσυγκέντρωση της προσευχής, τον επισκέφτηκε στον ύπνο του κατά την παράδοση ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και του έδηξε πως να φτιάξει το εργαλείο που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες προσευχής.

Το εργαλείο αυτό ήταν το κομποσκοίνι.

Το κομποσκοίνι χρησιμοποιείτε από πνευματικούς πατέρες και περισσότερο από τους μοναχούς, κάθε κόμπος περνά ανάμεσα από τα δάχτυλα του προσευχόμενου ο όποιος λέει συνεχώς διάφορες ευχές όπως Κύριε Ιησού Χρηστέ ελέησον με. Το κομποσκοίνι είναι φτιαγμένο από μαλλί και έχει χρώμα μαύρο για να συμβολίζει το πένθος των αμαρτιών.

Υπάρχουν κομποσκοίνια που φοριούνται είτε στον καρπό του χεριού είτε ακόμα πιο μικρά που φοριούνται στα δάχτυλα. Το κομποσκοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή και δεν είναι κάτι το διακοσμητικό όπως το βραχιόλι και το δαχτυλίδι, χρησιμοποιείτε επίσης όχι μόνο από τους μοναχούς αλλά και από τους λαϊκούς και γενικότερα από κάθε προσευχόμενη ψυχή.