Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων Δήμου Αριστοτέλη Δημοτική ΑΕ

Έκθεση Σεισμού Ιερισσός 1932

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1932, στη ΒΑ Χαλκιδική, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,1 της κλίμακας ρίχτερ, που έπληξε την Χαλκιδική και κυρίως την Ιερισσό. Η Ιερισσός την εποχή εκείνη είχε 2218 κατοίκους και ήταν χτισμένη σε ένα μικρό λοφίσκο, στον οποίο σήμερα βρίσκεται ακόμη το αρχαίο τείχος της «Ακάνθου».

Εκεί βρισκόταν η πυκνοκατοικημένη  συνοικία του «Κάστρου» και στο νοτιοδυτικό μέρος του λόφου η επίσης πυκνοκατοικημένη συνοικία του «Αλαδιάβα». Τα σπίτια ήταν λιθόκτιστα και τα περισσότερα από αυτά ήταν θεμελιωμένα πάνω σε  παλαιότερες θεμελιώσεις της κλασικής εποχής ή των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Επειδή ο σεισμός έγινε τις νυχτερινές ώρες και ήταν τόσο ξαφνικός, είχε τραγικές επιπτώσεις. Ο οικισμός καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, καθώς γκρεμίστηκαν 650 σπίτια, 83 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 300 τραυματίστηκαν. Οι συνοικίες του «Κάστρου» και του «Αλαδιάβα», ήταν αυτές στις οποίες υπήρχαν και τα περισσότερα θύματα.

Στα υπόλοιπα χωριά περισσότερα από 2000 σπίτια είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν φθορές. Είναι αξιοσημείωτο ότι πρώτη ενέργεια των πληγέντων ήταν να συγκεντρωθεί η φιλαρμονική τους, η οποία και έπαιζε συνεχώς μουσική, προκειμένου να εμψυχωθεί το ηθικό των πληγέντων. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε συνεργεία, τα οποία επιδόθηκαν στην ανασκαφή των ερειπίων για τη διάσωση επιζώντων, στην ταφή των νεκρών και τη μεταφορά των τραυματιών σε νοσοκομείο της Καβάλας. Στήθηκαν σκηνές, παρασκεύασαν φαγητά, έφεραν πόσιμο νερό και γιατροί έδωσαν τις πρώτες βοήθειες στους ελαφρά τραυματισμένους και στους αρρώστους. Η βοήθεια αυτή συνεχίστηκε μέχρι την μέρα που έφθασε η κρατική μέριμνα. Τότε κατασκευάστηκαν ξύλινα σπίτια (παράγκες) στη θέση «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», για τη στέγαση των αστέγων και το 1932 άρχισε η ανοικοδόμηση του χωριού στη θέση που βρίσκεται σήμερα καθώς και η παραχώρηση των σπιτιών από την συσταθείσα τότε «Επιτροπή Αποκατάστασης Σεισμοπαθών Χαλκιδικής». Στο Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας από τον σεισμό της Ιερισσού την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε δωρεάν.         

Φωτογραφίες