Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων Δήμου Αριστοτέλη Δημοτική ΑΕ

Διαδικασία επίσκεψης

Το πρώτο βήμα για να επισκεφτεί κανείς το Άγιο Όρος είναι να εξασφαλίσει τη διανυκτέρευση είτε σε Μοναστήρι, είτε σε Σκήτη.

Αφού έχει συνεννοηθεί για την ημερομηνία της επίσκεψης, ο προσκυνητής θα πρέπει να βγάλει “διαμονητήριο”. Για την έκδοση του διαμονητήριου πρέπει να να επικοινωνήσει κανείς εγκαίρως (ανάλογα με την περίοδο μπορεί και ένα μήνα πριν) με το γραφείο προσκυνητών στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στην οδό Εγνατίας 109 (Τηλέφωνο 2310252575, fax 2310222424). Το διαμονητήριο είναι προσωπικό και το παραλαμβάνει κανείς από το γραφείο προσκυνητών στην Ουρανούπολη ή στο καραβάκι στην Ιερισσό την ημέρα που θα μπαίνει στο Άγιο Όρος ανάλογα με τη συνεννόηση. Η διάρκεια του είναι για 4 ημέρες, ενώ σε περίπτωση που λόγω θαλασσοταραχής δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια ισχύει το ίδιο διαμονητήριο για την επομένη ημέρα. Το δικαίωμα έκδοσης διαμονητήριου έχουν όλοι οι έλληνες πολίτες καθώς και οι αλλοδαποί. Απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών, ενώ οι ανήλικοι πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικο συνοδό. Οι επισκέπτες πρέπει να είναι σεμνά ντυμένοι με μακριά παντελόνια και να μην έχουν μαζί τους βιντεοκάμερες.

Το γραφείο προσκυνητών στην Ουρανούπολη (Τηλ: 2377071422) είναι δίπλα στο δημοτικό πάρκινγκ, όπου μπορείτε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας με ασφάλεια σε οικονομική τιμή και είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο. Το γραφείο προσκυνητών είναι ανοικτό από τις 7.30 το πρωί και για να παραλάβετε το διαμονητήριο σας χρειάζεται η αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο και το ποσό των 20 ευρώ.

Γραφείο Προσκυνητών

Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο από τη θάλασσα. Υπάρχουν δύο λιμάνια επιβίβασης των προσκυνητών. Το ένα είναι η Ιερισσός απ’ όπου εκτελούνται δρομολόγια που εξυπηρετούν την ανατολική πλευρά της χερσονήσου και το άλλο η Ουρανούπολη για όσους μεταβαίνουν στη δυτική πλευρά.

Η πλειοψηφία των προσκυνητών εξυπηρετείται από την Ουρανούπολη, επειδή ιδίως το χειμώνα, σπάνια υπάρχει απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι της, πράγμα που δεν συμβαίνει με την Ιερισσό, η οποία το χειμώνα είναι εκτεθειμένη στους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους που μπορεί να ματαιώσουν την εκτέλεση κάποιων δρομολογίων. Αντίθετα από την Ουρανούπολη ματαιώνονται δρομολόγια με νότιους ανέμους, που όμως συμβαίνει πιο σπάνια.

Η διαδικασία μετάβασης στο Άγιο Όρος είναι σχετικά απλή. Αφού αποφασίσουμε ποιά μέρα θέλουμε να ταξιδεύσουμε τηλεφωνούμε στο Γραφείο Προσκυνητών στη Θεσσαλονίκη (2310252575) για την έκδοση του Διαμονητηρίου. Η επικοινωνία αυτή πρέπει να γίνει αρκτές μέρες νωρίτερα (ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες) επειδή ο αριθμός των προσκυνητών που επισκέπτονται το Άγιο Όρος καθημερινά είναι προκαθορισμένος σε 120. Καλό είναι η επικοινωνία να γίνει τουλάχιστον ένα μηνα πριν το ταξίδι. Αν ο παραπάνω αριθμός έχει συμπληρωθεί προτείνουμε εναλλακτική ημερομηνία, πριν ή μετά από την ημέρα που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι. Τα στοιχεία που θα μας ζητηθούν είναι: Ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, έτος γεννήσεως και αριθμός αστυνομικής ταυτότητας με την εκδούσα Αρχή.

Το Διαμονητήριο είναι έγγραφο το οποίο εκδίδει η Ιερά Επιστασία και μας εξασφαλίζει τετραήμερη παραμονή (τρεις διανυκτερεύσεις) στο Άγιο Όρος. Πάνω στο Διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του προσκυνητή, ο κωδικός του αριθμός, η ημερομηνία εισόδου και οι ημέρες παραμονής. Αν παραστεί ανάγκη για περισσότερες ημέρες παραμονής, την παράταση δίνει η Ιερά Επιστασία που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές.

Αφού ολοκληρώσουμε το πρώτο στάδιο, που είναι η εξασφάλιση της έκδοσης του Διαμονητηρίου, επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τα μοναστήρια τα οποία θέλουμε να επισκεφθούμε και αυτό γιατί υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας.

Την ημέρα της αναχώρησης, πρέπει, από τις 8.00΄ μέχρι τις 9.30΄ το πρωί, να παραλάβουμε από το Γραφείο Προσκυνητών στην Ουρανούπολη, το Διαμονητήριο με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και να βγάλουμε το εισιτήριο για το φέρι μπότ. Η επιβίβαση γίνεται από τις 9.30΄ ως τις 9.45΄, ώρα αναχώρησης για τη Δάφνη. Τη διαδρομή αυτή, διάρκειας περίπου δύο ωρών,  παραθέτουμε στη συνέχεια με φωτογραφίες, αναγράφοντας και την ώρα άφιξης στους αρσανάδες των διαφόρων μονών, που συναντάμε. Η αναγραφόμενη ώρα είναι ± 5 -10΄, επειδή αυτή εξαρτάται από το πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο.