Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων Δήμου Αριστοτέλη Δημοτική ΑΕ

Έκθεση Ευθύμιου Βαρλάμη

«ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ για όλους»

Ο Δήμος Αριστοτέλη εξασφάλισε, σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας και το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, τη μόνιμη έκθεση της συλλογής «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» του Ευθύμιου Βαρλάμη. Η φημισμένη συλλογή του μεγάλου  Έλληνα δημιουργού, φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού από τον Απρίλιο του 2019. Πρόκειται για ένα πολύμορφο βιωματικό έργο στο οποίο ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την Αθωνική Πολιτεία όπως εκείνος την έχει βιώσει κατά τη διαμονή του εκεί.

Το συνολικό έργο του Ευθύμιου Βαρλάμη στηριζόταν τις διαχρονικές αξίες του Οικουμενικού Ελληνισμού και της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Ήταν πολύ πιστός άνθρωπος και πολλά από τα έργα του έχουν πνευματικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Το Άγιο Όρος  και οι αξίες που αντιπροσωπεύει γοήτευαν τον Βαρλάμη από τότε που ήταν νέος. Το θεωρούσε σαν συνέχεια και σαν φυσική εξέλιξη των μεγάλων φιλοσοφικών σχολών της ελληνικής αρχαιότητας και σαν μια ζωντανή κιβωτό του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Η συλλογή του παρουσιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (2008-2009), στο Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (2010-2011), στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην Κρήτη (2013), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες (2013) και στο Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας (2014).

Ο Βαρλάμης καλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί μέσα στο Άγιο Όρος. Οι μονές απεικονίζονται όχι φωτογραφικά αλλά με τρόπο ρεαλιστικό και ο εξειδικευμένος φωτισμός των έργων αναδεικνύει την πανταχού παρούσα πνευματικότητα. Έτσι ο επισκέπτης νιώθει ότι περπατάει ανάμεσα στα μοναστήρια του Άθωνα. Στο τέλος της περιήγησης ο επισκέπτης καλείται να εισέρθει στο  κλειστό δωμάτιο  που ονομάζεται  «Παράκληση των Μοναχών». Πρόκειται για μια εγκατάσταση-σκηνοθεσία που συνδυάζει τη ζωγραφική με το φωτισμό και την ψαλμωδία. Με την είσοδο του στο δωμάτιο, ο επισκέπτης γίνεται κοινωνός  της μυσταγωγίας και της κατάνυξης της τελετουργικής αγιορείτικης παράκλησης.

Ο Βαρλάμης πίστευε ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη ζωή των μοναχών. Η Πνευματικότητα, η Πίστη, η Υπακοή, ο Σεβασμός στο Περιβάλλον, η Πειθαρχία, η Λιτότητα, είναι οι αξίες που χαρακτηρίζουν της Αθωνική Πολιτεία και μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν ένα στήριγμα στην «κρίση» που βιώνουν τα τελευταία χρόνια.

Η έκθεση έχει σκοπό να δείξει την αξία και την σημασία που έχει το Άγιο Όρος για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας και θρησκευτικής πεποίθησης.

Τρίτη έως Παρασκευή / Tuesday to Friday: 10.00-13.30

Για περισσότερες Πληροφορίες : ( +30 ) 2377021121

Φωτογραφίες