Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων Δήμου Αριστοτέλη Δημοτική ΑΕ

Φρέσκα ψάρια

Η Βόρεια Χαλκιδική αποτελεί τον παράδεισο του ψαριού και τα καθαρά νερά αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των ψαριών της περιοχής. Εδώ βρίσκεις ότι επιθυμείς αλλά και κάποια ιδιαίτερα ψάρια που δεν συναντάς εύκολα αλλού.

Μακριά σαν λεπίδια γυαλιστερά σκουμπριά, σταχτιοί κολιοί, ριγωτοί σαργοί, ασημόλευκα λυθρίνια, παλαμίδες και τσιπούρες, ασπριδερές γλώσσες και χιόνες, φαρδιοί ρόδινοι βάτοι, κόκκινα μπαρμπούνια,ταπεινές μαρίδες και διακριτικές σαρδέλες, γαύροι, αθερίνες, όστρακα, κυδώνια, καλόγνωμες, σωλήνες, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια και σουπιές. Για τους τυχερούς ροφοί και σφυρίδες Αγίου Όρους που το μέγεθος τους θυμίζει μάλλον μικρά γουρουνόπουλα. Το ορκίνι ένα ψάρι που απαντάτε την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού στον κόλπο της Ιερισσού όπου μεταναστεύει προσωρινά είναι μοναδικό και η ιστορία του χάνεται στους αρχαίους χρόνους, είναι χαρακτηριστικό ότι απεικονίζεται σε νομίσματα της Αρχαίας Ακάνθου. Το μαγιάτικο επίσης θα το λατρέψετε αλλά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μπακαλιάρο φρέσκο. Στην Ολυμπιάδα το must  είναι τα μύδια τους.

Ψητά, τηγανητά ή βραστά με λίγους κόκκους αλατιού και λαδολέμονο ή με λεπτόρρευστες λευκές  σάλτσες ακόμη και με σκούρες με ντομάτα και κρασί, τα ψάρια είναι οι βεντέτες της περιοχής. Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψετε να γευτείτε είναι η Αγιορείτικη συνταγή ψάρι με κρεμμυδόζουμο λεμόνι και αγκινάρα ή πατάτα, μαγειρεμένο σε ‘’νταβα’’ (μεγάλο ταψί).

Φωτογραφίες