Πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια τελετή απονομής των Γαλάζιων Σημαιών από το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) στη Χαλκιδική, στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς, την Τετάρτη 25 Μαΐου, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης της χώρας.  Η Γαλάζια Σημαία αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.  Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του FEE στην Δανία.

H επίσημη τελετή ξεκίνησε με την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Χαλκιδικής, ενώ ακολούθησε επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. H τελετή κορυφώθηκε με την αναγγελία των αποτελεσμάτων για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με ευρηματικό τρόπο από τους ίδιους τους μαθητές στην παραλία του ξενοδοχείου Porto Carras Grand Resort παρουσία των προσκεκλημένων της εκδήλωσης. 

Στην σημαντική εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, η αντιπρόεδρος του Foundation for Environmental Education (FEE) Jones Lesley, o πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, Νίκος Πέτρου και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τουριστικών φορέων της Χαλκιδικής.  H εκδήλωση ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι με την έπαρση της «Γαλάζιας Σημαίας» στο Porto Carras Grand Resort. Τον Δήμο Αριστοτέλη εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Ανώνυμης Επιχείρησης Αξιοποίησης Τουριστικών Ακινήτων  Λευτέρης Βαλσαμής.

H Ελλάδα και φέτος διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες πίσω από την Ισπανία και την Τουρκία.  Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.462 ακτές, 660 μαρίνες και 21 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο (η βράβευση σκαφών πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το ίδρυμα).

Ο Δήμος Αριστοτέλη βρίσκεται στη 4η θέση (μαζί με τους Δήμους Σιθωνίας και Ν. Προποντίδας) ανάμεσα στους Δήμους στην Ελλάδα, που διαθέτουν ακτές με “Γαλάζιες Σημαίες”. Το 2016 βραβεύτηκαν  14 ακτές μας  που πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει το Διεθνές Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”.

 

Οι παραλίες που βραβεύτηκαν με Γαλάζια Σημαία είναι οι εξής:

1. Ιερισσός/Δηµοτική 1 (Κάμπινγκ Ιερισσός)

2. Ιερισσός/Δηµοτική 2 (Κιόσκι 2)

3. Ιερισσός/Δηµοτική 3 (Beach Bar Reload)

4. Καµπούδι 1 (Ξενοδοχείο Άκραθως)

5. Καµπούδι 2 (Ξενοδοχείο Θεοξένια)

6. Καµπούδι 3 (Ξενοδοχείο Ακτή)

7. Ουρανούπολη 1 (Ξενοδοχείο Ξενία)

8. Ουρανούπολη 2 (Ξενοδοχείο Αετών Μέλαθρον)

9. Ουρανούπολη 3 (Ξενοδοχείο Αριστοτέλης)

10. Άγιος Παύλος (Ξενοδοχείο Αλέξανδρος)

11. Στρατώνι (Beach Bar Paraty)

12. Αμμουλιανή – Πόρτο Άγιο

13. Νέα Ρόδα 2 (Beach Bar Ξέρξης)

14. Κάμπος Πυργαδίκια (Beach Bar Coco Ammos)