Πρωτόκολλο αδελφοποίησης και σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας υπέγραψαν ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, κ.κ. Γεώργιος Ζουμπάς και ο Δήμαρχος Σέστρορετσκ Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας, κ.κ. Alexander Belsky, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου τ.ε., βάζοντας τις βάσεις μιας μακρόχρονης, πολύπλευρης και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ των δύο περιοχών. Το σύμφωνο ψηφίστηκε ομόφωνα από τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων και προβλέπει την κατάρτιση διετούς προγράμματος δράσεων στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της παιδείας, αλλά και της προώθησης εμπορικών και  άλλων οικονομικών συναλλαγών, σχέσεων και συνεργασιών, που θα υλοποιηθούν με τη δημιουργία Κοινών Επιτροπών και την υπογραφή επιμέρους θεματικών προγραμματικών συμβάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Σέστρορετσκ είναι ο μεγαλύτερος από τους έντεκα ομόσπονδους δήμους της περιοχής Kourorthni, Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας και αποτελεί μεγάλο επιχειρηματικό κέντρο, με ιδιαίτερη ανάπτυξη σε σημαντικούς τομείς της βιομηχανικής παραγωγής (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία), σημαντικές υποδομές διαμετακομιστικού εμπορίου (λιμάνια, σιδηρόδρομοι) και τουριστικής αξιοποίησης (μετρό, επιβατικά ποταμόπλοια, μουσεία, ξενοδοχεία, μονάδες λουτροθεραπείας και ευεξίας).

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Κέντρου Πολιτισμού, στην Ιερισσό, με την παρουσία και ευλογία του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κ.κ. Θεόκλητου, του Εκπροσώπου της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος, κ.κ. Νικολάου, του Γενικού Πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ.κ. Alexander Shcherbakov και την εκπροσώπηση σε πολλαπλά διοικητικά επίπεδα των δύο περιοχών και αντίστοιχων ομάδων επιχειρηματιών, σήμανε ταυτόχρονα την έναρξη των εκδηλώσεων του Αναπτυξιακού « Έτους Αριστοτέλη» 2017, στόχος του οποίου είναι πρωτίστως η θεμελίωση σχέσεων δικτύωσης και εξωστρέφειας στην τοπική οικονομία.

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν, εκ μέρους του Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, και θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, κ.κ. Ιωάννης Γιώργος, η Περιφερειακή Σύμβουλος, επιφορτισμένη σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, κα. Αικατερίνη Ζωγράφου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ.κ. Λάζαρος Τόσκας, εκ μέρους του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, εκτός από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη, κ.κ. Γεώργιο Ζουμπά, οι πρώην Δήμαρχοι, κ.κ. Ιωάννης Μίχος και Παναγιώτης Φλωρίνης, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών- Διοικητικών Υπηρεσιών και Τουρισμού, κ.κ. Αργύρης Τσακνής, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Τεχνικών Έργων, κ.κ. Δημήτριος Ψιλιάγκος, ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Ποιότητας Ζωής, κ.κ. Λαζαρίδης, ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, κ.κ. Ιωάννης Μητροφάνης, οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου, Αριστοτέλειου Πολιτιστικού Κέντρου, κα. Ελένη Παναγιωτοπούλου, Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων, κ. Λευτέρης Βαλσαμής, της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ, κα. Αικατερίνη Μήτρου, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αριστοτέλη, Δημοτικοί Σύμβουλοι της Προ του Αγίου Όρους Περιοχής, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, μέλη συλλόγων και φορέων της περιοχής και πλήθος δημοτών και ιδιωτών επιχειρηματιών.

Στη ρωσική αντιπροσωπεία το παρόν έδωσαν, εκτός από τον Δήμαρχο του Σέστρορετσκ της Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας κκ. Alexander Belsky, εκ μέρους της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ.κ. Viacheslav Kalganov, η Διευθύντρια του Γραφείου της Κυβέρνησης Αγίας Πετρούπολης για την οικονομική & τουριστική συνεργασία με την Ελλάδα , κ.κ. Ioulia Gavrilova, ο Ειδικός Σύμβουλος του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης σε θέματα Αναπτυξιακά και Δικτύωσης με την Ελλάδα, κ.κ. Konstantinos Gabaeridis, ο Αντιπεριφερειάρχης της περιοχής Kourorthni της Αγ. Πετρούπολης, κ. Kuimov Alexey και ομάδα επιχειρηματιών της περιοχής με επικεφαλή τον Γενικό Διευθυντή της Εμπορικής Εταιρείας “Ιnpomservice”, κ.κ. Jan D. Perkal-Provorniy και τον εκπρόσωπο του Ομίλου Μουζενίδη κ. Βαλάντη Παρασκευόπουλο.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλης κ. Γιώργος Ζουμπάς αφού ευχαρίστησε όλους του παρευρισκόμενους και όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του πρωτόγνωρου για τον Δήμο Αριστοτέλη έργου αδελφοποίησης, διαβεβαίωσε ότι τόσο αυτός όσο και οι συνεργάτες του θα εργασθούν με επιμονή και όρεξη για την επίτευξη των στόχων του συμφώνου συνεργασίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από σήμερα, ο μεν Δήμος Αριστοτέλη αποκτά έναν πρεσβευτή στην Αγ. Πετρούπολη και στη μεγάλη χώρα της Ρωσίας και αντίστοιχα ο Δήμος του Σέστρορετσκ  έναν ομότιμο πρεσβευτή στη φιλόξενη Χαλκιδική, και την προ του Αγίου Όρους περιοχή, τη Μακεδονία και την Ελλάδα.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος του Σέστρορετσκ ευχαρίστησε τον ομόλογό του, εκ μέρους όλης της Ρωσικής αντιπροσωπείας, για τη φιλοξενία που τους πρόσφερε ο Δήμος Αριστοτέλη. Εξέφρασε δε τη διάθεση όλων των παραγόντων της Αγ. Πετρούπολης η αδελφοποίηση να μην παραμείνει στις υπογραφές, αλλά να επισφραγισθεί με πράξεις και ενέργειες για το καλό των δύο Δήμων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια συμβολικού χαρακτήρα πράξη, κατά την οποία οι δύο Δήμαρχοι μαζί με τους υπόλοιπους επισήμους μετέβησαν στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού όπου φύτευσαν μία ελιά, ως επιστέγασμα της φιλίας και της συνεργασίας των δύο Δήμων. Τις εκδηλώσεις έκλεισαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Ιερισσού “Καγκελευτός”  και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού “Κλειγένης”, παρουσιάζοντας ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής μουσικο-χορευτικής παράδοσης της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας στην περιοχή μας ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής με την εθιμοτυπική συνάντηση των δύο Δημάρχων, στο Δημαρχείο, ενώ ακολούθησε σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και συζητήθηκε ο προγραμματισμός των ενεργειών των δύο αντιπροσωπειών μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας. Ακολούθησε ξενάγηση της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Προ του Αγίου Όρους Περιοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε προβολή ντοκιμαντέρ στο Θέατρο Τρισδιάστατων Προβολών της Ιερισσού, με θέμα τα «Μοναστήρια του Αγίου Όρους», στη Ρωσική γλώσσα και ξενάγηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στη Μονή Ζυγού, στην Ουρανούπολη.

Η ξένη αντιπροσωπεία αναχώρησε από την περιοχή το πρωί του Σαββάτου.